Innehåller reklam för Alpresor Hemkomna från Alperna med hjärtat fyllt av kärlek och livslånga minnen. Jag skulle säga att vi är rookies när det gäller skidåkning i alperna, detta är vår andra gång. Därför tycker jag att just Bad Gastein är den perfekta platsen att börja på, mer om det under summeringens gång. Resa: Via alpresor flyger man med smidiga direktflyg. Vi bor i Stockholm och åkte i somras från Bromma och nu från Arlanda. För att komma till Bad Gastein flyger man till Salzburg. Därifrån med buss ca 1,5 timme. Boende: Bad Gastein är lite uppdelat och under konstruktion. ”Gamla stan” var förr i tiden stan. Problemet som uppstod var att det var lite svårt att ta sig från den nedre dalen till skidbackarna. Vi talade med en svensk servitris som bott i Bad Gastein de senaste åren. Hon sa att staden vill bygga antingen en gondol eller rullband från gamla stan till backarna. Gamla stan är mysigare men i dagsläget skulle jag säga att man ska kolla på boende närmare backen. I somras bodde vi på anrika Salzburger Hof och denna gång ett stenkast bort på Eden Rock. Känslan på Salzbuger Hof är något helt annat men jag skulle säga att familjerummen på Eden Rock var snäppet bättre. Vi hade hela sex sovplatser, gott om förvaring för alla skidprylar och enastående utsikt. Bor man på Eden Rock får man det bästa av två världar. Snäppet bättre familjerum samtidigt som man får ta del av känslan på Salzburger Hof. Man äter nämligen alla middagar där och barnen har fri tillgång till hotellets alla lekrum och roliga aktiviteter. Bara att anmäla barnen under veckans evenemang via pärmen i repan. Att tänka på: Packa med solkräm! Vädret och värmen är annorlunda från svenska fjället. Hugo åker skidor med ryggsäck som vi fyllde med vatten, bars och förvaringsutrymme. Det svänger snabbt mellan att vilja ha på sig mellanlager och inte. Reser man med mindre barn är det också klokt att kitta dem med air tag för att undvika obehagliga situationer. Leonore drog iväg från oss förra vintern… Skidåkningen & liftsystemet: Som jag skrev innan förstår jag inte varför vi väntade så länge. Har man kids som hanterar skidåkning är man ready to go! Man kan tillsammans ta sig upp till alla toppar och därifrån dela upp sig mellan härliga blå, svårare röda eller branta svarta. Det finns till och med kilometerlånga svart-svarta backar (gissa om Hugo var i himmelriket). Den största skillnaden på backarna i Alperna vs Sverige är distansen. En dag åkte jag bara två backar som tog timmar. Åken i liftarna blir färre men själva åkningen är betydligt längre. Överallt finns mysiga alpstugor där man kan pausa med mat och dryck. & intill roliga family parks med hopp och gupp. Varm choklad i backen i härlig, lysande sol. Utgår man från huvudgondolen i Bad Gastein kan man enkelt komma till fjällen intill. Bakom och runt omkring finns fler berg, nedfarter och områden. Och i stan går bussar som man kan åka till de olika områdena gratis. På topparna är det majestätiskt Tips på aktivitet: Vi kan varmt rekommendera picknicken i backen som Alpresor arrangerar. Funkar utmärkt för barnfamiljen som för kompisgänget eller paret. Mellan två berg som gör det vindstilla dukas en härlig lunch upp. Drycken finns i snön och på plats en DJ som spelar musik och skapar en härlig stämning. Hur komiskt att just den veckan vi var där var också Fredrik Ericsson där? Stjärnkocken som bland annat äger Långbro värdshus, där vi är stammisar. Han gästade i Bad Gasetin och stod bakom grillen. Vi hade strålande väder och stannade i några timmar. Barnen satte på sig skor och åkte stjärtlapp intill picknicken. Nåe blev nedgrävd 😅. Att göra & äta: Alla luncher käkade i backen, på olika platser. Alla lika goda och härliga. De flesta middagarna åt vi på hotellet men två kvällar åt vi på andra platser. Första på Bellevue Alm. En restaurang i backen som man var tvungen att ta en gullig ensitsig lift upp. Här åt vi fondue. Jag hade aldrig ätit det innan och erkänner att jag inte vart stormförtjust. Tyckte det var lite läskigt med stekgraden (tog kyckling). Gillade dock plocket och stämningen kring fondue. Det var riktigt mysigt att komma upp i backen för middag men det dröjer länge tills jag äter fondue igen. Vår näst sista middag åt vi på Mex. En mexikansk, svenskägd restaurang i gamla stan. Här erbjöds små och mellanrätter med en massa gott. Och deras margaritas… Tror jag aldrig någonsin druckit godare spicy margs! En eftermiddag kände vi oss trötta och åkte ner från backarna efter lunch. Vi har packat med oss badkläder och ägnade eftermiddagen på stadens badhus/spa Flensentherme. Här fanns både uppvärmda utomhuspooler, relax, inomhuspooler och fun park med rutschkana för barn. Summan av kardemumman: Nu har vi upplevt Bad Gastein både på sommaren och på vintern. Vi är två resor/upplevelser rikare. & känslan är att denna plats är perfekt för oss rookies i Alperna. Även för de återkommande såklart. Det som till en början kändes enormt blev enkelt och begripligt. Vi kunde de sista dagarna ta oss ner utan att kika på pistkartan. Vi fick våra favoriter. Bland annat B11, där en rolig family park fanns intill backen. Bad Gastein kommer för alltid ligga mig varmt om hjärtat. Platsen där jag för första gången fick uppleva alperna både på sommaren och vintern. -Läs mina tidigare summeringar om vår sommarresa till Bad Gastein här och här