Såhär mitt i blåbärssäsongen känns det passande att boosta frukosten med det goa superbäret. Visste du att det innehåller massor av C-vitamin? Och att just blåbär kanske är det mest karakteristiska för vår svenska natur. Det sägs att 17% av Sveriges markyta täcks av blåbärsris - Galet! För en portion mannagryn & blåbärsgröt behöver du: 2 dl valfri mjölk Ca 70 gram blåbär 2 msk mannagryn 1 tsk honung 1 nypa salt Gör såhär: Koka upp mjölken med bär och honung. Rör ner mannagryn och salt. Låt gröten puttra på svag värme i några minuter och rör om hela tiden. Ytterligare 6 anledningar till att äta mer blåbär: -Näringsrik och effektiv hälsoboost Blåbär innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller de magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Och så mängder av det viktiga C-vitaminet. Bäret är dessutom fullt av antioxidanter. -Hämmar hjärt- och kärlsjukdom Blåbär har en antiinflammatorisk effekt och motverkar därför uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Bäret innehåller kalium och magnesium, ämnen som är viktiga för ett friskt hjärta men också för nervsystemet. -Främjar syn och ögonhälsa Pga dess höga innehåll av antocyaniner. -Effektivt mot diarré, magsjuka och matsmältningsproblem Traditionellt har blåbärssoppa ofta använts mot magsjuka och tillsammans med blåbärssaft och torkade blåbär även vid bland annat diarré och lös mage. Färska blåbär sägs kunna vara lösande (särskilt för personer som extra känsliga) medan till exempel blåbärssoppa är stoppande. -Blodsockerstabiliserande Blåbär innehåller fibrer som gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå. -Gott Sist men inte minst, blåbär är barnsligt gott!