Imorgon är det våffeldagen och jag googlade mig till fakta som jag inte kände till. Här kommer tre punkter som kanske är nya för dig också: -Samma dag som vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag Vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag, är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början och infaller 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkomst. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande. -Våffeldagen kommer från en felsägning Man tror att namnet våffeldag kommer från att vårfrudag uttalades felaktigt. Det blev till vafferdag, och därifrån gick det i vissa dialekter sedan över till vaffeldag, och vaffla är ju en äldre variant av ordet våffla. Därmed var våffeldagen född. Dessutom passade våffla bra den här tiden på året då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern. -När började vi äta våfflor? Våfflor har medeltida anor, men den moderna våfflan är (i likhet med semlan) ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället. Nog om fakta tänker du nu och kooom till receptet och jag ska inte låta er hållas. Mitt bidrag till att hedra morgondagen är proteinvåfflor med chokladmousse. Moussen i sig vart så, så, så god. Såg den hos Gabriella Joss och att hon dippade frukt i den. För fyra Proteinvåfflor: 2 bananer 2 ägg 1 dl bovetemjöl 1 dl mandelmjöl 0,5 dl kvarg eller mjölk 1 tsk vaniljpulver En skopa proteinpulver med smak av vanilj 0,5 dl Protein kvarg eller valfri mjölk Chokladmousse: Vispgrädde Philadelphia Protinella Gör såhär: Mosa bananerna och blanda ihop resterande ingredienser till en våffelsmet och grädda i ett våffeljärn. Vispa ihop ingredienserna till chokladmoussen med en elvisp. & vips har du supergoda våfflor att fira våffeldagen med 😋.