Varför firar man fettisdagen? ”Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen”. Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem. Under hela säsongen hinner vi med runt 50 miljoner semlor i Sverige! Så varför inte fira fettisdagen med en semmelkladdkaka i år? Semmelkladdkakan var busenkel att göra För 10-12 bitar behöver du: 225 g smör 200 g riven mandelmassa 1 msk malen kardemumma 4 dl strösocker 4 st ägg 3,75 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker 1 nypa salt Garnering: 3 dl vispad grädde 1 dl rostade mandelflarn Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader och fodra en springform med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt kladdkakan svalna innan du garnerar med vispgrädde och mandelflarn😋.