Jag är så attans glad över att just Zeina är ”Paulas Bistro” allra första gäst. Zeina har länge inspirerat mig och det känns autentiskt att bläddra bland recept på hennes blogg. Hennes senaste kokbok ”Veckans matsedel” står tjusigt i köket och det finns en massa roliga recept som jag vill testa att laga till min familj nu i höst. Det jag gillar allra bäst med Zeinas mat är att hon lagar mat från alla länder. Allt från västafrikanska grytor till ryska soppor. Idag lagade vi tillsammans en brutal Meze-brunch! Under matlagningen passade jag på att intervjua Zeina men den intervjun får vänta, nu fokuserar vi på den här Brutala Meze-Brunchen😍. -Hummus En mumsig röra med ursprung från det arabiska köket. Hemligheten bakom den perfekta hummusen är att verkligen mixa röran ordentligt. Ju längre de mixas desto lenare och krämigare blir dippen. För en skål hummus behöver du: 500 g kokta kikärtor 4 msk tahini (sesampasta) 1 vitlöksklyfta 1-2 citron (justera syra efter smak) 1 tsk salt Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus) Gör såhär: Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinin blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinin får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinin bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2-3 min. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dipp med grönsaksstavar. -Baba Ganoush Är en fantastiskt god libanesisk aubergineröra! För en mellanstor tallrik behöver du: 4 mellanstora aubergine 1 vitlöksklyfta 4 msk tahini (sesampasta) En halv eller hel pressad citron (justera syra efter smak) Salt Gör såhär: Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en skål och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Om du vill ha en helt slät röra så kan du mixa dem snabbt med en stavmixer. En smaksak hur man vill ha konsistensen på röran. Skaka tahiniburken ordentligt. Blanda sedan tahini, pressad vitlöksklyfta , salt och citron i skål. Vispa tills det blir en fast massa. Blanda i auberginerna och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund så den får stelna och smakerna får komma fram lite innan servering. -Tabouli Tabouli är en otroligt smakrik och nyttig libanesisk sallad med persilja, tomat citron och bulgur. Fräsch och syrlig sallad som är en riktig smakförhöjare till de flesta maträtter! För sex portioner Tabouli behöver du: 1 stor knippe persilja, ca 500 g 3 st tomater 2-3 salladslökar eller en liten rödlök Ca ½ dl finmalen bulgur (gärna en mörk sort) 1 dl finhackad färsk mynta eller 2 msk torr mynta 2-3 citroner beroende hur sur du vill ha din sallad 0,5 dl olivolja Salt Gör såhär: Tvätta alla grönsaker noggrant, speciellt persiljan som kan innehålla sandkorn. Finhacka allting och låt rinna av i en sil en stund. Lägg allting i en stor skål och blanda. Smaka dig fram, hur salt/surt du vill ha den. Bulguren ska inte blötläggas, annars får du en vattnig sallad. Grönsakerna som är i salladen, speciellt persiljan och tomaterna, innehåller mycket vätska och bulguren kommer att suga åt sig det och svälla upp. Plus att du tillsätter citron och olivolja. Låt stå i ca 5-6 min efter att du har blandat den. Servera! -Shakshuka En rätt som härstammar från Turkiet och som passar perfekt till brunchen. Men också till frukost eller middag med en bit bröd. För fyra portioner Shakshuka behöver du: 4-5 st ägg 1 röd eller grön paprika 1 lök 5 st tomater 2 st vitlöksklyftor 1 färsk chili (kan uteslutas) 2-3 tsk harissa (kan ersättas med sambal oelek) 1 tsk spiskummin Salt & peppar Olja till stekning Persilja eller koriander till garnering Gör såhär: Hacka lök, paprika och tomat i strimlor eller tärningar. Finhacka vitlök och chili. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får lite färg. Vänd i paprika, chili och vitlök, stek lite. Vänd i tomat, harissa och spiskummin, stek lite till. Smaka av med salt och peppar. Lägg ett lock på stekpannan och låt såsen sjuda på låg medelvärme i ca 8 min. Gör gropar med en sked i tomatsåsen och kläck äggen i groparna. Lägg ett lock på stekpannan och låt allting sjuda tills äggen stelnar. Strö finhackad persilja och servera med allt de andra goda i Meze-Brunchen 😋 TACK Zeina för idag. Du var precis lika härlig som jag hade trott. Tack för alla dina tips och för den fantastiskt goda brunchen. Imorgon kommer en intervju med den här stjärnan upp så stay tuned. // Foto: @rynefeltphotography