Ni är en del som har frågat mig upprepade gånger om vart jag hittar recepten och varför jag inte hänvisar till exakt vart jag hittat dagens recept när jag lägger upp något. En del är lite surare än andra i tonen men jag tänkte bemöta det i ett inlägg istället för bland kommentarerna så har jag fått fram mina tankegångar. Tro det eller ej men ibland hittar jag faktiskt på mina ”egna recept”. Med egna menar jag att det knappast ens kan kallas recept och det finns säkerligen snarlika riktiga recept uppe men det är resultat av exempelvis småbarnsföräldrars superknep nr 1 ”kylskåpsrensning” där man öppnar kylskåpsdörren, gnuggar geniknölarna, stäcker sig in och hoppas på det bästa. Eller så är det ganska allmänna ”knep” i köket typ att grädde i såsen passar till pasta och jag gillar ju soltorkade tomater så då kör jag ner det. Ja, att laga mat på feeling helt enkelt. Men om jag hittar ett recept jag vill testa hos någon bloggkollega som ex. Zeina eller Linnéa så brukar jag uppge att det är recept jag hittat där. Jag anser mig inte vara snål i att länka till andra och tycker devisen ”sharing is caring” passar bra i influencervärlden. Likaså om jag har bläddrat i någon härlig kokbok och blivit inspirerad. Men när jag utgår från ganska ”allmänna” recept eller recept från typ Coop eller Arla tycker jag inte det är relevant att alltid hänvisa dit. Ofta söker jag på något som ”frittata” och får upp massvis med träffar. Ibland plockar jag lite från de olika recepten eller lägger till/tar bort något på egen hand. Om jag gör en pannkakstårta och skriver ner grundreceptet på pannkakor så vet jag inte ens vem som är den första att komma på pannkakor? Däremot om jag testar Roy Fares nutellafyllda amerikanska pannkakor så skriver jag ju att det är just hans recept jag utgår från. Jag tycker helt enkelt det är skillnad i recept och recept samt vem som är avsändare från receptet. Men gör jag fel i det egentligen? Hur ser det ut med recept och upphovsrätt? Jag googlade och fick upp det här från lawline: "Upphovsrätt är något som uppstår i och med skapandet av verket, till skillnad från andra immaterialrätter som t ex patent, som man ansöker om och får beviljat. För att något ska bli skyddat av upphovsrätt krävs att det når upp till vad som kallas "verkshöjd". Med detta menar man att det har ett visst mått av originalitet och konstnärlighet. Man brukar även uttrycka det som att det som skyddas ska vara ett resultat av upphovsmannens egna, personliga skapande. Även om det är teoretiskt möjligt att ett recept skulle vara så pass originellt och särpräglat att det skulle kunna nå upp till verkshöjden och bli upphovsrättsligt skyddat så är detta rätt osannolikt. I litteratur och rättspraxis anser man i allmänhet att matrecept inte är skyddade av upphovsrätt (se bland annat NJA 1946 s 371). Det är alltså fritt fram att använda vilka recept du vill!"