Har ni sett Netflix dokumentärserie om olika ”bovar” i matindustrin? Jag fastnade till för den när jag fick se en bild på en avokado dyka upp när jag scrollade och blev helt fast. Jag ÄLSKAR ju verkligen avokados, det är en magisk näringsbomb som också är god. Passar lika bra i sallad som på macka eller till sötpotatisvåfflor 😍Yum! Här är några av avokadons fantastiska egenskaper: Innehåller massor av vitamin A, vitamin B1-B5, C-vitamin, E-vitamin, magnesium, järn, kalcium, natrium, niacin, folsyra och omega 3 Rik på fibrer och hjälper matsmältningen Har mycket antioxidanter som är bra för immunförsvaret Är anti-inflammatorisk Full av bra, omättade fetter som både ger lång mättnadskänsla, minskar sötsug och ger dig massor av fukt inifrån och ut i kroppen Hjälper nervsystemet, stärker hjärta och kärl och minskar till och med risken för diabetes och vissa typer av cancer Avokadon är verkligen en superfrukt och serien ”Rotten” fångade mig med just att ha en avokado på bild. Det är ungefär en timmes långt avsnitt som handlar om hur avokado-boomen kom till i USA (och senare spred sig i världen), om avokadofarmar i Kalifonien men även farmer i Mexico och Chile. Avokadoindustin har blivit rena rama droghandeln främst i Mexico där tidigare drogkarteller istället använder sig av avokados för utpressning och kidnappningar. Det var verkligen en nyhet för mig hur avokadoindustrin ser ut. Även att avokadoodlingar i Chile har dränerat flera floder och att privatiseringen av vatten gjort att flera bönder nu går på knäna utan möjlighet till vatten 😩 Lösningen på problemet? Verkar än så länge oklart! Avslutningen var att det inte är så att vi som konsumenter ska bojkotta avokados då det egentligen inte kommer lösa problemet utan kommer gå ut över avokadofarmarna, de små producenterna och massor av folk som är beroende av sina jobb inom industrin. Det kommer inte lösa problemet med kartellerna eller vattenproblemet. En potentiell lösning kanske är en ”fair trade” märkning även på avokados, så som det finns på exempelvis kaffe, så att vi som konsumenter kan göra ett val att välja så etiska avokados som möjligt. Jag skulle absolut hellre lägga lite mer pengar och veta att det är avokados som kommit till på ett schysst sätt! Nu vet jag också att vissa kommer anmärka på att det inte är klimatsmart att äta avokados i och med att dom fraktas långt och jag vet att det inte är det bästa att äta rent klimatmässigt. Jag tänker att man kanske kan få äta lite lagomt med avokados utan att det är för hemskt - inget man ska äta i mängder varje dag men då och då? Trots transportern är det väl ändå ett bättre val än exempelvis rött kött i klimatpåverkan? Och sån bra näringskälla ju. Men självklart är det bättre att äta grönt efter säsong här i Sverige. Dagens tips är att spana in serien på Netflix. Jag ska kika vidare på avsnitten om choklad, flaskvatten och vin och lära mig mer om dom industrierna. Någon som sett Rotten?