”Det verkar som att barnen gillar allt? Ni äter varierat och allsidigt, hur han ni gjort?” Oh detta är en av mina hjärtefrågor! Tycker det är roligt att experimentera med tjejernas smaklökar och vill att dom tidigt i livet ska bli glada i mat. Det är under dom senaste åren som mitt egna intresse för matlagning tagit form, och jag är tacksam över att jag fick det stora intresset när jag blev mamma. Såhär har vi gjort: -Vi har som en husregel att man smakar. Man behöver inte äta upp om man inte gillar, men man smakar Jag tycker att det är roligt att testa nytt och är ständigt på jakt efter inspiration! Här testade vi kvarg med keso och varma hallon -Vi lagar aldrig fler maträtter efter vad någon gillar/inte gillar. Nu känner vi våra döttrar så väl att vi vet vad som funkar, så lagar inte något dom inte tycker om Ketchup har räddat oss fler än en gång! -Ät tillsammans. Måltider och framför allt middagen är heligt för mig. Med en familjemåltid hinner vi fånga upp varandra och det är viktigt. Men när vi äter tillsammans får tjejerna också se och iaktta vad vi äter. Och precis som med allt annat tror jag mer på att barn gör som dom ser, inte vad vi föräldrar säger -Vi involverar barnen! När vi bestämmer matsedel för veckan så gör vi det tillsammans. Denna vecka valde Molly hulken soppan och Leonore önskade en grekisk sallad med feeeetaost till moussakan. Vi försöker hålla samma mönster varje vecka genom att äta vegetariskt och fisk minst en gång i veckan -Det vi äter, äter dom. Här är väl egentligen den avgörande delen i att få barn att faktiskt äta allsidigt och varierat. Vi äter mycket nötter, så det gör också barnen. Vi käkar kvarg till frukost, och också barnen. Dom älskar kvarg med vaniljsmak. Blåbär, quinoa, sötpotatis osv. Dom vill alltid smaka, och vi har fått mycket gemensamt som vi älskar att äta Favoriter här hemma är pasta carbonara, lax i ugn, knäckebröd, raggmunk, fetaost, äggröra, jordnötssmör osv, osv Vi ÄLSKAR dessa chiakakor med jordnötssmör, barnen och havssalt -Mat ska vara roligt. Man bör äta för att man älskar sig själv och vill ge sig själv bränsle för att vara glad och lycklig. Jag blir lycklig och glad när dom själva gräver i kyl och frys för att göra smoothies. Dom testar sig fram med olika bär, frukt, nötsmörer, nötter, kvarg och mjölk. Och när dom inte ser häller jag i lite spenat -Mycket grönt är en husregel som jag följer. River grönsaker och blandar våra sallader med bönor och linser för att göra allt matigare. Barnen tycker det är roligt att toppa våra sallader med frön. Recept på en busenkel wok hittar du HÄR Jag lagar mycket nya recept, och allt går inte hem. Kommer aldrig glömma reaktionen hos hela familjen när jag lagade vidriga broccoli plättar Men vi kompromissar och lagar också snabbmakaroner med köttbullar. Det är roligt att ha barn som är glada i mat, och gärna smakar. Det är kul att dela ett matintresse tillsammans med dom, och jag kommer fortsätta att långsamt introducera mer nya smaker. Som i helgen när dom för första gången fick smaka på en Acai bowl! Mitt främsta tips till dig som förälder är att alltid ha det här citatet i bakhuvudet: "Långsamt leder också någonstans" Barn är olika, precis som vi vuxna. Det är tufft när barn petar i mat, det är frustrerande. Leonore tar en måltid längre tid med än Molly, men vi kämpar på. Så ett stort lycka till med att skapa matglädje för era små! =) Mina små gullefjun