Skulle ni kunna äta mat från soporna? Instiktivt känner jag hur det vänder sig i magen på mig bara av tanken. Jag var inne på expressen och fastnade i den här artikeln om 3 personer som ”dumpstrar” och först tänkte jag bara ”uääh vad äckligt” men tyckte det var riktigt intressant att läsa! Har du hört talas om dumpstring förut? Det är när man räddar mat som blivit kastade av butikerna men fortfarande är ätbara genom att leta igenom contrainrar utanför affärer. Matbutikerna kastar ofantliga mängder med mat som fortfarande går att äta men som inte får/kan säljas för att det passerat bäst före-datum eller för att dom blivit lite fula. Fast det gör mig nästan chockad när det i artikeln står att dom ofta hittar mat som inte ens gått ut. Varför kastar affärerna mat som inte ens passerat bäst-före-datumet? Det känns verkligen tokigt... men samtidigt kan jag erkänna att jag inte gärna köper mat som närmar sig bäst före. Jag är också väldigt dålig på devisen ”smaka och lukta” och kastar saker som passerat bäst före fast det kanske inte alls är dåligt än. Det är dåligt av mig och något jag borde ändra på. Dock är jag bra på att ta tillvara på mycket mat innan det passerar bäst före så det är inga extrema mängder som kastas hos oss trots min motvilja mot ”gammal” mat. Har ni också svårt för att äta av mat som gått ut? Eller är ni såna som kan smaka på mjölk som gått ut för 4-5 dagar sen och hälla lite i kaffet? Nej jag får kväljningar bara av tanken på att mötas av en klump eller sur smak ? Men i artikeln verkar det ändå som att majoriteten av maten som hittas är fin och fräsch och i sina förpackningar. Då tycker jag det känns bra att folk tar tillvara på det istället för att det kastas. Även om jag själv inte kan tänka mig att hoppa ner i en container (är det bara jag som minns skräckhistorierna man fick höra som liten om barn som lekt i såna och sen blivit klämda till dötts i sophanteringen?) och känner att jag ryser vid tanken på att gegga runt bland köttsaft och gammal mjölk som läckt ut. Skulle man inte kunna ge bort mat som är precis innan bäst före-datum till härbärgen och liknande verksamheter? Istället för att kasta alltså. Eller frukt som är lite ful men ändå ätbar, skulle man inte kunna ta tillvara på det bättre? Det känns så dumt att det bara slängs i så stora mängder sådär så med det i åtanke tycker jag dumpstrarna gör helt rätt! Tydligen är det inte helt lagligt att göra så men dom som intervjuas bryter inte upp några lås och lämnar alltid snyggt efter sig så då verkar det vara okej ändå. Och jag tänker att det bara är en win-win för alla parterna om maten blir omhändertagen och inget förstörs eller stökas till i anslutning till butikerna. Skulle ni kunna tänka er att dumpstra? Eller gör ni det redan? Om ni gör det, kan ni inte berätta hur ni lägger upp det?