<p style="text-align: center;"><em>Visste du att kvalitetskaffet faktiskt håller på att ta slut?</em> Att år 2020 kommer kaffe förmodligen vara en lyxvara. Vi pratar alltså om att våra ungar, inte kommer ha samma tillgång till kvalitativt kaffe som vi har idag. För mig är kaffe… en god stund. En god stund på morgonen efter en tuff natt, en god stund efter maten, en god stund på eftermiddagen. När man kanske bara vill vara lite för sig själv, eller dela den goda stunden tillsammans med någonannan. Kaffe är så mycket mer för mig än bara en varm dryck. <em>Därför har jag valt att gå in i ett samarbete tillsammans med <strong><a href="http://zoegas.se/" target="_blank">Zoégas.</a></strong></em></p> <p style="text-align: center;">Under hela året så kommer du att få följa med i detta samarbete. Vi kommer arbeta globalt, tillsammans med andra influencer. Syftet är att öka min, din och vår medvetenhet. Få en förståelse för hur det ser ut på den andra sidan, och framförallt för att öka kvinnornas roll.</p> <p style="text-align: center;">Detta projekt kallar vi för <strong>”Coffee by Women”</strong>. Zoégas vill engagera och utbilda både män och kvinnor, men ett extra fokus ligger på att engagera fler kvinnor och unga inom kaffeodling och på så sätt stärka kaffets framtid. Kort info om hur kvinnans roll i kaffeodlingen ser ut idag:</p> <ul> <li style="text-align: center;">50 % av alla som jobbar med kaffe i världen är kvinnor men mindre än 5 % har ledande befattningar. ( Av kulturella skäl får kvinnor inte tillgång till samma utbildningsmöjligheter som män får).</li> </ul> <p style="text-align: center;">Det har, enligt studier, visat sig att kvinnor investerar sina inkomster mer långsiktigt och ansvarsfullt. En stor skillnad i arbetet med kaffet är också att kvinnor arbetar i koperativ, vilket har visat sig vara mer lönsamt. Det ger en hållbar kaffeodling. Så projketet ”Coffee by Women” ska helt enkelt försöka göra så kvinnor ska vilja odla kaffe. Att man genuint känner att det är värt att satsa på denna odling och att den ska säkra inkomsten. Varför kvalitetskaffet riskerar att försvinna förutom en låg kunskapsnivå är också klimatförändringar.</p> <p style="text-align: center;"> Genom att hjälpa den stora mängd små- och medelstora odlare världen över kan man göra långsiktig skillnad på riktigt. En skillnad som innebär ökad produktivitet och lönsamhet för de självständiga odlarna och ett ökat utbud av miljömässigt och socialt hållbart odlat kaffe för framtiden - av rätt kvalitet. Mellan 2010 och 2020 investeras cirka 3,7 miljarder kronor i en mer hållbar kaffeodling och fram till 2020 kommer Nestlé skänka 220 miljoner kaffeplantor till kaffebönder.</p> <p style="text-align: center;">Jag och Hugo är också med och slår ett slag. Vi vill säkra kaffets hållbarhet för framtiden. I samarbetets slut så kommer vi att resa till Kenya för att träffa kvinnor som arbetar med kaffet. Få ta del av odlingen, och vara med i arbetet. Jag känner mig otroligt stolt över att få vara en del av detta, och jag hoppas att du under årets gång också kommer få dig en funderare. Vi kommer att vara en del av ett designprojekt där studenter kommer ta fram förslag till hur Zoégas julkaffe kommer att se ut, vi kommer lotta ut biljetter till en gemensam middag som hålls av Zoégas och vi kommer blogga från vår resa till Kenya. Detta kommer bli en spännande resa, vill du läsa mer om Zoégas arbete så kan du klicka<em><strong> <a href="http://zoegas.se/hallbart-kaffe/" target="_blank">här.</a></strong></em></p> <p style="text-align: center;"> </p>